Beszéljük a koraszülésről

Ismered a kenguru módszert? Életet menthet!

2019. január 16. - RáczBetti

Bátran állíthatom, hogy a kenguru módszer egy csoda. Pozitívumai egyértelműek a koraszülött- és újszülött ellátásban.  Íme néhány infó arról, mi is ez valójában. 

 

kenguru.png

Igen, nagyon jótékony.  Nem csak az ezt igazoló sok-sok tanulmányra hivatkozva mondom ezt, hanem személyes tapasztalatból is. Emlékszem, amikor először volt részünk ebben a csodában, majd' kiugrott a szívem a helyéről. De azt már nem tudnám megmondani, hogy félelmemben vagy örömömben. Talán mindkettő

 

Az én tapasztalatom

 

Amikor először jelezték a PIC-en, hogy kenguruzni fogunk, fogalmam sem volt mi fog történni. Kicsit aggódtam, hogy újabb vizsgálat következik majd, és újra végig kell nézzem ahogy megszúrják a gyerekemet stb. De nem így lett. Kivették az inkubátorból és a mellkasomra fektették.

Akkor és ott történt valami. Valami leírhatatlan, szavakkal el nem mondható. Kicsit újra eggyé váltunk én és a kisfiam, mint amikor még a pocakomban hordoztam Őt. Az öröm- és az elmúlt időszak bánatának könnyei lassan folytak végig az arcomon és tudtam, hogy soha többé nem akarom elengedni őt.

Persze erre az évek rácáfoltak azóta és kénytelen voltam elfogadni, hogy egyszer bizony eljön az idő amikor felnő és igenis el kell engedjem. De ez már egy másik történet... Szóval vissza a kenguruzáshoz.

 

baby-blur-child-1576047.jpg

 

Az első nem tartott túl sokáig. Legalábbis úgy emlékszem csak pár perc volt az egész, de az is lehet, hogy órákat ültünk ott. Már nem tudom. Később minden alkalommal izgatottan mentem az intenzívre, hogy talán most újra a karjaimban tarthatom Őt.

Nem sokkal később, megtörtént a csoda. Két nap sem telt bele és a kisfiúnk állapota rohamosan javulni kezdett és kicsivel később átkerült a subintenzívre, ahol még többet lehettem vele és szoptathattam. Aztán már csak pár nap és velem lehetett egy szobába

 

És hogy tényleg olyan hatásos-e a kenguru módszer? Igen, határozottan állíthatom, hogy az.

 

De mi is az a "kenguruzás"? Hogyan zajlik?

 

Kenguru módszerrel így is találkozhatsz, angolul: kangaroo care, rövidítve: KMC

Egy olyan bőr-bőr érintkezésével járó fizikai kapcsolat a gyermeked és közted (gyakran apa) között, amit egyre inkább alkalmaznak a koraszülött intenzíveken.

Persze véleményem szerint ez otthon is folytatható és időre született babáknak is nagyon jót tesz. 

Ilyenkor egy széken - szerencsés esetben kenguruzásra kifejlesztett széken - ülsz, és a kórházi szakszemélyzet a meztelen mellkasodra helyezi a kicsit, aki a pelenkán és sapkán kívül nem visel mást. A pelus lehetőleg ideális méretű legyen és ne érjen a kicsi mellkasáig, mert ez akadályozza a megfelelő hőmérséklet szabályozását.

 

kangaroo-care-powerful-medicine-for-your-premature-baby-722x406.jpg

Fotó:Alejandro Moreno de Carlos/Stocksy

Te pedig jó, ha elöl gombolható ruházatot viselsz és könnyen szabaddá tudod tenni a mellkasodat. Majd alaposan betakarják a babát és így maradtok ameddig csak lehet. Egyes elméletek szerint az ideális az lenne, ha 0-24-ben történne mindez és a szülők folyamatosan váltanák egymást. Erre egyenlőre kevés gyakorlati példa van, az is főként külföldön.

Így erre az időre Te leszel kisbabád "élő-inkubátora" és biztosítod számára a megfelelő hőmérsékletet és ezen túl végre újra kapcsolódni tudtok egymáshoz.

 

A "kenguruzás" előnyei

 

Mindkettőtöknek rengeteg előnye származik abból, ha van lehetőségetek élni ezzel a kenguru módszerrel.

Csak, hogy néhányat emeljek ki a sok közül:

  • ritkábban fertőződnek a babák
  • gyorsul az idegrendszer fejlődése
  • segíti az alvás-ébrenlét ciklust
  • légzés stabilizálódik
  • normalizálódik a pulzus
  • stabilizálódik a testhőmérséklet
  • kevesebb "sírás” fájdalmas beavatkozásoknál
  • jobban gyarapszik a baba
  • kötődés erőssége nő
  • szaporodik az anyatej mennyisége
  • csökken a stressz mértéke

Azt hiszem ennyi is éppen elegendő ahhoz, hogy lásd mennyire hatékony.

 

golden_masolata_1.png

 

A kenguru módszer eredete

 

A név nem véletlen. Jól sejted, a kenguruknak tényleg köze van hozzá. Ugyanis az ő kicsinyeik - akárcsak a korababák - igen éretlenül jönnek a világra. Erszényükben hordozzák, táplálják, testükkel melegen tartva nevelgetik utódaikat.

A természet  ezen egyszerű és csodálatos jelenségére figyelt fel két kolumbiai gyermekorvos, Dr. Edgar Rey és Dr. Hector Martinez a San Juan de Dios Kórházban, 1970-es évek végén. Az oka mindennek pedig nemes egyszerűséggel annyi volt, hogy nem voltak inkubátoraik és nem voltak adottak a koraszülöttek ellátását segítő feltételek így a hagyományos ellátás alternatívájaként próbálták ki.

A kísérlet pedig bevált. Jelentősen csökkent a csecsemők halálozási aránya, a fertőzések- és a szülők csecsemő elhagyásának magas száma is.

 

2003-ban a WHO kiadott egy útmutatót az "Anyai gondoskodás kenguruzással"  címmel.

Hazánkban hálás köszönet illeti Dr. Schill Beáta neonatológust, aki a kenguru módszer úttörőjének számít és elkötelezettje a koraszülött ellátás családbaráttá tételének.

 

Te és a kenguru módszer

 

Koraszülőként fontos, hogy tudj a kenguru módszer létezéséről és minél előbb informálódj, kérdezz az adott intézményben a kenguruzási lehetőségekről!

Elengedhetetlen az is, hogy kényelmes legyen számodra is a gyermekeddel együtt töltött idő. Ideális esetben biztosított a kenguruzó szék használata is.

Fontos, hogy jó élmény legyen számodra is és ne érezd "erőszaknak" a kenguruzást. Ha bármilyen diszkomfort érzeted, félelmed van, jelezd a szakszemélyzetnek.

 baby-child-fingers-15988.jpg

 

Ne lepődj meg ha azt tapasztalod, hogy több tejed termelődik a kenguruzás végére. Mindenképpen fejd le, hogy később gyermeked megkaphassa.

Ha adott a lehetőség, beszélgess a tapasztaltakról az osztály pszichológusával, segítő szakemberével.

Igyekeztem a legfontosabbakat összegyűjteni a kenguruzásról, de még órákig lehetne sorolni áldásos hatását. És kérnék Tőled valamit. Mesélj a tapasztalataidról, a kenguru módszerről minél több leendő-, és újdonsült anyukának és kérd, hogy adják tovább. Minél többen tudunk róla, annál jobb.

 

Ha pedig éppen kórházban vagytok, élj a lehetőséggel és kérdezz. A legjobb amit a babáddal és magaddal tehetsz, hogy együtt vagytok, amennyit csak lehet.

 

Örülnék, ha megosztanád ez irányú tapasztalatodat és mesélnél, hogyan élted meg, milyen hatással volt rád és gyermekedre. Ezt megteheted csatlakozol zárt közösségünkhöz a Facebookon, vagy a kicsit interaktívabb Instagram közösségünkhöz.

 

the_best-2_3.png

 

Ha pedig jobb' szeretnéd, írhatsz emailt is a beszeljunkakoraszulesrol@gmail.com email címre.

 

motherhood_kfhjdsyjfv.png

Felhasznált irodalom:

1. Dr. Schill Beáta- Amit a kengurukról feltétlenül tudnunk kell! - Melletted a helyem Egyesület

2. WHO - Kangaroo mother care. A practical guide

3. KORE - Pici füzet

4. Varga K. (2011). Az első életóra a centrális oxytocin tükrében. Magyar nőorvosok lapja. 74(5), 2-6.

5. Warren I. (2015). Foundation toolkit for family centered developmental care. Családcentrikus Fejlődéstámogató Ellátás - Tenyérnyi csoda kötetek 1. Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány, Debrecen.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koraszulottek.blog.hu/api/trackback/id/tr7714554148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetsab 2019.03.01. 20:03:51

"Te pedig jó, ha elől gombolható ruházatot viselsz..."
Helyesen: elöl.
Az elől szó az aktuális (1984 óta hatályos) magyar helyesírás szerint csak a honnan? kérdésre válaszoló értelemben használható. A hol? kérdésre válaszolva a rövid ö betűs elöl szó használható, tehát pl. valamely megnevezés áll elöl valamely könyv(ek)ben.

elől
Pl.: A medve elől el kell futni.
elöl = az elején
Pl.: Elöl állnak a lányok, hátul a fiúk.

RáczBetti 2019.03.01. 20:05:16

@tetsab: Köszönöm az észrevételt. Javítottam.
süti beállítások módosítása