Beszéljük a koraszülésről

Világhírű koraszülöttek, akik nélkül ma kevesebb lenne a világ

2018. szeptember 04. - RáczBetti

 

Világhírű tudós, művész, politikus. Ezen szavak hallatán a legtöbben nem feltételezik, hogy sokan közülük koraszülöttként jöttek világra. Hátrányos helyzetük ellenére teljes életet tudtak élni és maradandót alkottak.

 

4.png

fotó:www.npr.org

Szia!

Ha most először jársz a blogon szeretettel köszöntelek!

Valószínűleg okkal vagy itt, így arra biztatlak, hogy nézz körül nálam és szemezgess a többi bejegyzésből is. Biztosan találsz majd számodra hasznos információkat, történeteket, és egy kis inspirációt.

Ha pedig sorstársakkal is megosztanád történeted, csatlakozz zárt csoportunkhoz a Facebookon, amit Beszéljünk a koraszülésről  néven találsz meg.

Örülök, hogy itt vagy! Most már nem vagy egyedül!

 

Most pedig jöjjön a mai témánk!

 

Bár a koraszülés napjainkban népbetegségnek számít, azért nem mondható új keletű dolognak. Ha néhány évtizeddel tekintesz csak vissza az időben, láthatod milyen csekély volt az esélye az életben maradásra egy korababának. Nemhogy évszázadokkal ezelőtt.

Személy szerint azt gondolom, hogy minden koraszülöttként világra jött gyerkő különleges. Azonban akadtak olyanok a történelem folyamán, akik ezt duplán, triplán megerősítették. Tudományokban, művészetekben, politikában jeleskedtek és mind-mind nagy dolgokat alkottak és vittek véghez.

Legyen ez a felsorolás egy aprócska kapaszkodó Neked, aki lehet éppen az inkubátor mellett morzsolod a kezeidet és aggódva figyeled gyermeked, vagy éppen Neked, aki fáradtan, meggyötörve roskadsz le a kanapéra az ezredik vizsgálat, fejlesztő foglalkozás után. Hidd el, remény mindig van!

 

Íme hét zseniális ember, akik a vártnál jóval korábban látták meg a napvilágot.

 

Isaac Newton

 

„Az emberek túl sok falat építenek, és túl kevés hidat.”

 

godfreykneller-isaacnewton-1689.jpg

Forrás: wikipédia.org

 

Newton, feljegyzések szerint a vártnál 3 hónappal korábban született 1642-ben, Lincolnshireben. Igazi polihisztor volt, hiszen jelentőset alkotott a fizika, a matematika, a csillagászat és a filozófia területén is. Lefektette a heliocentrikus világkép és a mechanika alaptörvényeit.

 

Bonaparte Napoleon

 

„Ha tíz ember beszél, az nagyobb zajt kelt, mintha tízezer ember hallgat.”

 

napoleon-bonaparte-62860_1920.jpg

fotó: pixabay.com

A világtörténelemben talán az egyik legtöbbször emlegetett, sokak által zseniális vezetőnek-, szónoknak tartott francia tábornokot szintén koraszülöttként emlegetik, aki 1769-ben született Korzikán.

 

Charles Darwin

 

 „Aki képes haszontalanul elherdálni egy órát, még nem jött rá, milyen értékes az élet.”

 

charles-robert-darwin-62911_1920.jpg

fotó: pixabay.com

 

A természettudósként ismert, ugyanakkor vallásos Darwin, a Fajok eredete c. művével hatalmas vihart kavart. De ezzel végérvényesen beírta magát a történelem nagyjai közé. Az evolúciós elmélet atyja, 1 hónappal korábban született meg családja ötödik gyermekeként 1809-ben.

 

Mark Twain

 

„A lélekben ötvenszer annyi kitartás van, mint az izmokban.”

 

mark-twain-391120_1920.jpg

fotó: pixabay.com

Két hónappal korábban, 1835-ben, Floridában látta meg a napvilágot egy szegény család tagjaként a világhíres író, újságíró. Hazájában hatalmas népszerűségre tett szert, de Európa szerte is megismerték a nevét. Legjelentősebb művei: Tom Sawyer kalandjai, Koldus és királyfi, Huckleberry Finn kalandjai.

 

Winston Churchill

 

„A papírsárkányok a széllel szemben szállnak a legmagasabbra - nem vele.”

 

sir-winston-churchill-396973_1920.jpg

fotó: pixabay.com

 

Churchill a visszaemlékezések szerint 7 hónapra született, 1874-ben az Angliában. Kezdeti gyenge iskolai teljesítménye ellenére fantasztikus pályát járt be politikusként és lett miniszterelnök majd birtokosa az irodalmi Nobel-díjnak.

 

Albert Einstein

 

"Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi."

 

albert-einstein-401484_1920.jpg

fotó: pixabay.com

Talán a 20. század legnagyobb géniusza volt a Nobel-díjas elméleti fizikus. A sokak által meg nem értett, kezdetben gyenge iskolai teljesítményéről híres Einstein nevéhez köthető többek között a relativitáselmélet, a kvantummechanika is.

 

 Anna Pavlova

 

„ Istentől tehetséget kapunk. De a munka által válik a tehetséges zsenialitássá.”

 

anna_pavlova_1912.jpg

fotó: wikimedia.org

 

1881-ben, 2 hónappal hamarabb született Szentpéterváron, a valaha volt leghíresebb és legtehetségesebb balerina. Beteges, gyenge kislány volt, azonban hiányosságait remekül kompenzálta és hamarosan nevét a legnagyobbak között emlegették és emlegetik ma is.

 

Tetszett a cikk? Hamarosan érkezem a második résszel. Addig is olvasgass korábbi bejegyzéseimből.

motherhood.png

Forrás:

A.P. Male (2015). Go Preemies! Inspirational Stories of the World's Most Famous Preemies Unabridged, Canada.

L. Vekerdi (1977). Így élt Newton. Móra Kiadó, Budapest.

www.cultura.hu

www.wikipedia.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koraszulottek.blog.hu/api/trackback/id/tr5414219789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása