Beszéljük a koraszülésről

Valójában mi is az a koraszülés?

2018. szeptember 01. - RáczBetti

„Nyugalom anyuka, hamarosan szülünk.” Hangzott el évekkel ezelőtt a –megnyugtatónak semmi esetre sem nevezhető - varázsmondat a szülőszobán. Hogy miért volt ez számomra félelmetes? Mert tudtam, baj van. Tudtam, hogy még nincs itt az ideje. Tudtam, hogy ez nem egy normál szülés lesz. Ez koraszülés lesz! 

 

2_1.png

 

Szia!

Ha most először jársz a blogon szeretettel köszöntelek!

Valószínűleg okkal vagy itt, így arra biztatlak, hogy nézz körül nálam és szemezgess a többi bejegyzésből is. Biztosan találsz majd számodra hasznos információkat, történeteket, és egy kis inspirációt.

Ha pedig sorstársakkal is megosztanád történeted, csatlakozz zárt csoportunkhoz a Facebookon, amit Beszéljünk a koraszülésről néven találsz meg.

Örülök, hogy itt vagy! Most már nem vagy egyedül!

 

Amikor a kisbabád túl korán érkezik, hatalmas megrázkódtatás éri az egész családot. Babát, anyát, apát, testvért, sőt még a nagyszülőket, rokonokat is.

A helyzet szinte elviselhetetlen, hiszen nem volt lehetőséged felkészülni gyermeked fogadására és a megálmodott tökéletes boldogság helyett krízisbe kerültél. Intenzív osztály, életmentő beavatkozások, sokkoló látvány, félelem és rettegés a társad hetekig, akár hónapokig és pillanatok alatt szertefoszlik pozitív jövőképed. A stressz alapjaiban változtatja meg életedet és kapcsolataidat.

 

Mi a koraszülés?

 

A várandósság ideálisan 40-42 hétig tart, ám ha a 37. gesztációs (várandósság) hétnél előbb befejezett szülés történik, vagy ha az újszülött súlya 2500 grammnál kevesebb, koraszülésről beszélünk.

 

TÉNY!

Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött. Ez hatalmas és elképesztő szám!

 

Nincs ez másként a világ többi részén sem. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokban, míg Németországban, Svájcban és Ausztriában is a szülések 6%-a végződik koraszüléssel, csak, hogy néhány példát említsek. Sajnos napjainkban még mindig ez a csecsemőhalálozás egyik legfőbb oka, nem beszélve arról, hogy a csecsemők fejlődését veszélyeztető tényezők közül is a leggyakoribb.

Ugyanakkor fontos kiemelnem - és megnyugtatásként elmondanom -, hogy manapság növekszik az idő előtt született gyermekek túlélési aránya. Sőt, ismerünk olyan példát is, amikor a késői koraszülött babáknak később semmilyen problémája nincs. Tény viszont, hogy minél hamarabb születik meg egy korababa annál nagyobb a kockázata a szövődményeknek.

 

Kik a koraszülöttek?

 

Az koraszülötteket leggyakrabban súly szerint csoportosítják a szakirodalomban, mert akad olyan eset, amikor a várandósság pontos kora nem meghatározható.

Ez alapján:

kis súlyú - 2500g alatt, ha a kihordás időtartamához képest alacsony súllyal rendelkezik;

igen kis súlyú - 1500 g a kategória súlyhatára ;

igen-igen kis súlyú -  1250 g-os, valamint az ez alatti súlyúak;

extrém kis súlyú - 1000 g-os, valamint az ez alatti súlyúak;

micropremie” - 750 g alatti súllyal rendelkező újszülöttek.

 

De a gesztációs idő alapján is történik besorolás:

37-34. hét késői koraszülött

34-32. hét "közepes" koraszülött

32-28. hét – nagyon éretlen koraszülött

28. hét előtt - extrém éretlen koraszülött

 

images.jpg

Fotó:parenting.com

Vannak olyan babák is, akik nem fejlődtek megfelelően az anyaméhben, az ott eltöltött idő alapján nem számítanának koraszülötteknek, de súlyuk alapján igen, hiszen 2500 g alattiak. És olyan eset is akad, hogy súlyuk alapján nem, de koruk szerint koraszülöttek csoportjába tartoznak, tehát 37. hét előtt születtek.

Általában a korababák igen éretlenek és nehezebben tudnak alkalmazkodni a külvilág körülményeihez. Fejletlen az idegrendszerük, a tüdejük stb. és nehezebben reagálnak a külvilág ingereire. Nem véletlen tehát az a bizonyos 40 hét. Hiszen a fejlődésnek, növekedésnek meghatározott rendje, üteme van. Egy normál időben világra jött újszülött sem érett a külvilágra, nehogy egy koraszülött.

Minél korábban születik meg a baba, annál inkább orvosi támogatásra, segítségre szorul. A szakemberek igyekeznek csökkenteni az esetleges szövődmények kockázatát, de így is hatalmas kihívást jelent számukra.

 

Minden baba más és más. Nincs két egyforma koraszülött. Túlélési esélyeik is változhatnak attól függően mikor jöttek világra, mekkora a súlyuk.

 

Mi az oka a koraszülésnek?

 

Több tényezőt is említenek amelyek közre játszhatnak az idő előtti szülés megindulásában (környezeti, genetikai tényezők), de az esetek nagy részében még az orvosok sem tudják pontosan.

Ismertek viszont olyan rizikó fatorok és helyzetek is, ahol visszavezethető és magyarázható mi váltotta ki a szülés idő előtti beindulását. Erről részletesebben egy másik bejegyzésemben olvashatsz, amit IDE KATTINTVA érsz el.

 

Amit jó, ha tudsz

 

A koraszüléssel járó veszteség-élmény feloldása – még akkor is, ha a gyermeked életben van – gyászmunkával jár, ami jelentős mértékben megterhel Téged és az egész családot. További nehézség lehet, hogy hozzátartozóid gyakran tabuként kezelik a témát, pedig a kommunikáció és a támogatás létfontosságú ebben az időszakban.

Ugyanakkor - talán meglepő módon - egy trauma nemcsak fájdalmat hozhat magával, hanem lehetőségeket is, az élet ajándékait. Rengeteget tanulhatsz és fejlődhetsz koraszülőként a kapott nehézségek által. A családban erősödik az összefogás, a közös felelősségvállalás kapcsán erősebbek lesztek és a kihívásokkal is könnyebb lesz szembenéznetek.

Ha teheted fordulj szakemberhez, aki átsegít a krízisen vagy keress támogató közösséget, ahol értő figyelemre találsz. A lényeg, hogy ne maradj egyedül ezzel a teherrel.

 

Lehet, hogy az út elején tartsz éppen és most nagyon el vagy keseredve. De szeretném, ha tudnád, hogy: NEM VAGY EGYEDÜL ebben a végtelenül nehéz helyzetben.

 motherhood.png

 

Fontos!

Ez a blog informáló jellegű. Saját véleményemet, tapasztalatomat, az általam gyűjtött- és fontosnak tartott ismeretanyagot tartalmazza.

Ha észrevételed vagy javaslatod van, kérlek oszd meg velem a beszeljunkakoraszulesrol@gmail.com email címen.

 

 

 

 

Szakirodalmi rész forrása:

Demendi Cs. (2012). A spontán koraszülés, mint multifaktoriális terhespathológiai kórkép. Doktori értekezés, Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola, Budapest


Szanati, D., (2010). A koraszülött csecsemők és kisgyermekek receptív és expresszív kommunikációjának elemzése egészségpszichológiai szempontból. Doktori értekezés, Debreceni egyetem, BTK, Debreceni Egyetem Humán Bölcsésztudományok Doktori Iskola, Debrecen.

A bejegyzés trackback címe:

https://koraszulottek.blog.hu/api/trackback/id/tr714226619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása