Beszéljük a koraszülésről

Hasznos linkek koraszülőknek

2018. szeptember 10. - RáczBetti

Összegyűjtöttem néhány hasznos linket koraszülés témában - segítségül - ha az út elején jársz.

 

5_1.png

 

Szia!

Ha most először jársz a blogon szeretettel köszöntelek!

Valószínűleg okkal vagy itt, így arra biztatlak, hogy nézz körül nálam és szemezgess a többi bejegyzésből is. Biztosan találsz majd számodra hasznos információkat, történeteket, és egy kis inspirációt.

Ha pedig sorstársakkal is megosztanád történeted, csatlakozz zárt csoportunkhoz a Facebookon, amit Beszéljünk a koraszülésről néven találsz meg.

Örülök, hogy itt vagy! Most már nem vagy egyedül!

 

Emlékszem, amikor megszületett a fiam még nem volt okos telefonom. Hiába szerettem volna olvasni arról, hogy mi is az a tüdővérzés, az RDS, vagy mivel jár ha egy újszülöttnek tüdőgyulladása van.

Aztán mire hazatértünk a kórházból teljesen bezárkóztam és ki akartam törölni az emlékezetemből mindazt amin keresztül mentünk. Végtelenül boldog és hálás voltam, hogy hazatérhettünk és egészséges volt a fiam. De én nem voltam jól.

Próbáltam úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Néha elkapott egy érzés, hogy keresek hozzám hasonló helyzetben lévő anyukákat, szervezeteket, hátha könnyebb lesz túljutni ezen. De végül nem tettem, mert minden "arra" emlékeztetett.... Pedig de jó lett volna.

Jó lett volna ha valaki a kezembe ad egy listát, hogy tessék, itt nézelődj, indulj el. Jó lett volna ha tudom mi fán terem a szoptatás és a mellgyulladás. Jó lett volna tudni milyen fejlesztésekre vihetem majd a gyerekem. Jó lett volna, ha nem maradok egyedül a traumámmal, a szorongásaimmal. Jó lett volna ha beszélgetni tudok olyanokkal akik hasonló cipőben járnak. De ez akkor nem történt meg. Csak jóval később.

Éppen ezért én most egy virtuális listát szeretnék a kezedbe adni. A lenti felsorolás (a teljesség igénye nélkül) kiindulás lehet számodra.

 

Hivatalos szervezetek

 

1. Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A szervezet a család barát koraszülött ellátásért dolgozik és "fő célja, hogy Magyarországon csökkentse a koraszülések számát, és javítsa a koraszülöttek egészséges túlélési arányát.
Az Egyesület összefogja a koraszüléssel, koraszülöttséggel foglalkozó orvosok, az egészségügyi szakszemélyzet, a döntéshozók, a civil szervezetek és a koraszülött gyermekek szüleit képviselő különböző szervezetek munkáját." (Melletted a helyem Egyesület)

 

2. KORE - Koraszülöttekért Országos Egyesület

Az ország egyik legnagyobb, koraszülötteket nevelő családokat segítő nonprofit szervezete. Oldalukon sok-sok hasznos infót találsz a témában. Különlegességük, hogy tagjai mindannyian koraszülők.

 

3. Korábban Érkeztem  Alapítvány

A Dél-alföldi régióban tevékenykedő szervezet, akik főként a koraszülött- és súlyos állapotban lévő csecsemők intenzív ellátását támogatják és igyekeznek olyan körülményeket biztosítani, ami segíti a gyermeked felépülését és megkönnyíti a PIC-en töltött mindennapjaitokat a nehéz időszakban.

 

4. Tenyérnyi Gyerekek Koraszülött Gyerekekért Alapítvány

SOTE I. sz. Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály Alapítvány az előzőhöz hasonlóan segítséget nyújt Nektek amíg a babád/babáid a PIC-en vannak és azon túl is igyekszik támogatni Titeket ha szükséges.
shutterstock_109529156.jpg
fotó:shutterstock.com

5. Peter Cerny Alapítvány

Koraszülöttek, beteg újszülöttek és csecsemők mentésének élharcosai hazánkban. Segítenek a szállításban, mentésben, intenzív ellátásban és a rehabilitációban is.

 

6. Kézen Fogva Alapítvány

A szervezet elsődleges célkitűzése, hogy ha gyermeked sérült, akkor segítsen Titeket az életminőségetek javításában. Kísérnek Titeket a születéstől a munka világáig szakmai programjaikkal, információikkal.

 

7. A te hangodat ismerem

Egy olyan zenei program, ami segít Téged és ezáltal a babádat is a gyógyulásban. Bizonyos intenzív osztályokon találkozhatsz ezzel a remek zenés, éneklős foglalkozással.

Nézd meg ezt a videót és mindjárt jobban érted majd miről is van szó.

 

8. Dévény Anna Alapítvány

A DSGM speciális manuális technika, ami a babád mozgásfejlődésében nyújt hatalmas segítséget. Ahogyan az alapítvány oldalán olvasható, a "képessé tevés egyedüli eszköze". Ezzel én nagyban egyet értek, nekünk is sokat segített.

 

9. La Leche Liga és IBCLC

A két szervezet honlapján sok-sok információt olvashatsz az anyatejes táplálással és a szoptatással kapcsolatban. Korababák esetében nehezebb a kezdet ezen a téren is. Olvasgass és bátran vedd fel a kapcsolatot laktációs szaktanácsadókkal. Hatalmas segítség!

 

baby-21167_1920.jpg

 

10. Linkgyűjtemény az ELTE oldalán

Ugyan nem koraszüléssel kapcsolatos, de hasznos. Az ELTE oldalára kattintva találsz majd egy linkgyűjteményt az esélyegyenlőség jegyében. Autistákat, siketeket és nagyothallókat, vakokat és gyengénlátókat, mozgásukban akadályozottakat segítő szervezetek nevei sorakoznak itt. Érdemes alaposan szétnézned.

 

Facebook csoportok

 

 the_best-2.png

 

1. Beszéljünk a koraszülésről - koraszülők online közössége

 

Igen, mostanra már a blognak is van zárt Facebook közössége. :)

Nagyon szeretném ha tényleg csak érintettek lennének a tagok, hiszen itt olykor a legmélyebb érzéseinket, félelmeinket osztjuk meg egymással. Éppen ezért, ha egy támogató közösségre vágysz, gyere és csatlakozz hozzánk.

 

2. Koraszülött babák anyukái és apukái

3. Koraszülött.com - tapasztalatcsere csoport

4. Koraszülött.com - szakértői csoport

KORE - Koraszülöttekért Országos Egyesület több csoportot is működtet (fenti három). Ezek zárt csoportok, a linkre kattintva jelezheted ha be szeretnél lépni valamelyikbe.

 

5. Koraszülött babák szülői közössége - Melletted a Helyem Egyesület

A csoport a családbarát koraszülött ellátás segítésére jött létre. Szerintem érdemes ide is benézned.

 

Olvasgasd, böngészd az oldalakat és indulj el! Hidd el, sokkal könnyebb ha halló fülekre és értő szívekre lelsz és egy támogató közösség része vagy. Keressétek a programokat, rendezvényeket, induljatok el az úton! Talán éppen Te leszel az, aki később támogatást nyújt majd az út elején járóknak.

 

Ha ismersz még hasznos oldalakat, szervezeteket stb. amit szívesen ajánlanál, akkor jelezd ezt kérlek a koraszulottekblog@gmail.com email címen és máris kiegészítem a listát. Segítsük egymást, hiszen mindannyiunknak jól jön a támogatás.

 

 

motherhood.png

 

Fontos!

Ez a blog informáló jellegű. Saját véleményemet, tapasztalatomat, az általam gyűjtött- és fontosnak tartott ismeretanyagot tartalmazza.

Ha észrevételed vagy javaslatod van, kérlek oszd meg velem a beszeljunkakoraszulesrol@gmail.com email címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://koraszulottek.blog.hu/api/trackback/id/tr7414234543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása