Beszéljük a koraszülésről

5+1 dolog, amit jó lett volna tudni a koraszülésről

2019. március 01. - RáczBetti

Minden nő boldog babavárásról, háborítatlan szülésről álmodik. Még a koraszülő anyák is. De mi a helyzet akkor, ha ez mégsem adatik meg? Íme néhány dolog, amiről jó ha tudsz ha korábban érkezik a baba.

 

a_koraszules_okai_hajlamosito_tenyezok_masolata.png

 

Nemrég megkérdezték tőlem, ha lehetőségem nyílna rá, milyen tanácsokat adnék egykori koraszülő önmagamnak, hogyan segítenék? Akkor azt feleltem, fogalmam sincs. Aztán elgondolkodtam. Így született ez a bejegyzés.

 

Kedves egykori Önmagam!

Először is engedd meg, hogy gratuláljak! Te is édesanya lettél. Minden nehézségével együtt ez tényleg egy fantasztikus dolog.

Másodszor! Jogos a rémületed.

Igen, úgy tűnik a Te kisbabád is úgy döntött, hogy idő előtt szeretne megszületni. Most kérlek lélegezz mélyeket és próbáld megérezni az összes olyan édesanya erejét, támogatását, aki egyszer ezen már keresztül ment. Mi mind ott vagyunk Veled lélekben!

Szeretnék megosztani veled néhány gondolatot ami talán segítségedre lesz az elkövetkező időkben.

 

 

9th-month-abdomen-adult-266094.jpg

 

1. Minden kiszámíthatatlan

 

Az elkövetkező időkben sok lesz a bizonytalanság körülötted és a babád körül. Lehetséges, hogy egyik nap sokat javul az állapota, másnapra pedig rosszabbodik majd. Fontos, hogy megünnepeljetek minden egyes aprócska lépést és előrehaladást. Sok kicsi sokra megy, itt tényleg igaz a mondás és egy szép napon magatok mögött tudhatjátok majd ezt az egészet.

 

2. A bűntudat garantált

 

Szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb megjelenik majd a bűntudat. De! Kérlek tudd, hogy ami történt, az nem a Te hibád. Hiszen semmi olyat nem tettél amivel ártottál a kisbabádnak, óvad, védted és vigyáztál rá a tőled telhető legtöbbet adtad neki. És ha megjelenik  majd az érzés, jusson eszedbe amit írok. Nem a Te hibád!

 

 

3. Sokan nem értik majd amin keresztül mész 

 

Igen, fáj ezt kimondani, de elképzelhető, hogy azt fogod érezni, senki nem ért meg. Igazából hogyan is érthetne meg az, aki nem tudja min mész keresztül. És ezért nem lehet őket hibáztatni. Bántásnak élhetsz meg minden olyan véleményt, segítő szándékú tanácsot amivel arra biztatnak, hogy örülj, lehetne rosszabb is, örülj, hogy él, tedd túl magad rajta, másnak még rosszabb. Ez pedig lehet, hogy újabb bűntudatot generál majd, mert nem tudod ezeket teljesíteni. Nem könnyű a helyzet. De a környezetednek sem az. Valószínűleg ugyanúgy nem tudják kezelni, mint Te.

Viszont én nagyon is tudom min mész most keresztül. Megértelek, átérzem és szeretném ha tudnád, hogy nem vagy egyedül!!!

 

4. Sok-sok ijesztőnek tűnő orvosi kifejezés

 

Az első találkozás az intenzív osztályon lehet, hogy megrémít majd. A gépek, műszerek, az ici-pici babák látványa először ijesztő lehet. De hidd el, hozzá fogsz szokni. Most egy ideig ők lesznek a családod.

 

Ha szívesen tagja lennél egy elfogadó közösségnek, csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz!

Gyere, beszéljünk a koraszülésről!

koszonom_2018_hogy.png

 

Várunk szeretettel Téged is!

 

5. Ne zárkózz be

 

Ha van lehetőséged beszélgess, keresd a sorstársak társaságát vagy ha az osztályon lehetséges kérd pszichológus segítségét, csatlakozz az ottani anyacsoporthoz! Nem kell szenvedned, bűnhődnöd. Hiszen semmi rosszat nem tettél. Beszélj az érzéseidről, az élményeidről, a gondolataidról, mindenről...

 

5+1. Te is édesanya vagy

 

Azért mert a gyereked korábban született és nem volt időd felkészülni, Te is éppen ugyanolyan édesanya vagy!

 

Ez most tényleg nehéz és kemény időszak és lehet hogy nem látszik az alagút vége, de hidd el, nem tart majd örökké. Egyszer ennek is vége lesz. Hiszen már Forrest Gump barátod is megmondta: "...örökké nem eshet..."

Szeretettel Ölellek!

Rácz Betti

 motherhood_kfhjdsyjfv_1.png

Fontos!

Nem vagyok szakértő! Ez a blog informáló jellegű. Saját véleményemet, tapasztalatomat, az általam gyűjtött- és fontosnak tartott ismeretanyagot tartalmazza. Köszönöm hogy ezt figyelembe veszitek.

Ha észrevételed vagy javaslatod van, kérlek oszd meg velem a beszeljunkakoraszulesrol@gmail.com email címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://koraszulottek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314376237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása